Bongloard brengt hun energieke tweede album 'DYTYR?' vandaag uit

Bongloard brengt vandaag hun tweede album 'DYTYR?' (Do You Think You're Ready) uit. Het is een plaat vol spanning, waar opwinding en adrenaline botsen met wanhoop en stress - Het bekende 'fight or flight'- gevoel. Op deze energieke verzameling noise-punk en alt-rock nummers worstelen Jannes van Kaam, Ties Bogers en Jan can Asch zich vastberaden uit een moeilijke situatie, maar niet zonder problemen. Het album verschijnt vandaag via V2 Records

Waar hun debuutalbum People Overreacting To My Behaviour soms beklemmend en introspectief klonk, is DYTYR? een plaat vol kracht en overgave geworden. Dit is Bongloard zoals we ze kennen: een band die van elke situatie een feestje maakt en ieder podium volledig op z'n kop zet. Hun plezier en energie komen vaak voort uit minder vrolijke emoties, maar deze keer laten ze zich daar niet door verslaan. Bongloard steekt zonder aarzelen de middelvinger op naar alle obstakels. Met Do You Think You’re Ready? biedt de band een uitweg uit verlammende twijfels en angsten, en banen ze een pad naar de beste versie van jezelf.

Op lead single “The Mirror” ontwaakt Van Kaam uit een gekke periode waarin hij kampte met een negatief zelfbeeld. “Ik dacht op een gegeven moment heel lang dat ik een soort monster was geworden. Dit leidde tot een zoektocht naar mezelf die ik misschien eerder had moeten beginnen. Het was best eng en super confronterend. Je vraagt jezelf dan af: ‘Wanneer ben ik er klaar voor?’” Populaire fictie bleek – in het geval van “The Mirror” – een uitkomst voor deze existentiële crisis. Het nummer ontsproot uit een opwelling van inspiratie na het zien van de films Mulholland Drive en White Noise, specifieke ervaringen waarin Van Kaam zijn eigen gevoelens kon spiegelen.

Het album toont een band die na een uitgebreide creatieve en persoonlijke zoektocht eindelijk goed in zijn vel zit. Het stekelige “Downwards” – opgevoerd door felle blastbeats – is een vreemde eend in de bijt qua thema en opmaak, dat gaat over het omarmen van jouw eigenaardigheden en wat een persoon bijzonder maakt in verhouding tot de rest. Op “My Anxiety” draagt Van Kaam zijn angsten als een kroon en vindt hij de terugweg naar zelfacceptatie: “When I finally have learned /I can break this mental system/I can let these feelings go/Throw away all it has written”. 

  

Op de ultra catchy moshpitstarter “Having The Best Time” beantwoordt Bongloard die alomtegenwoordige vraag ‘hoe gaat het?’ met een strijdvaardige vuist in de lucht.“Ik had zo’n dag waarin ik letterlijk niks voor elkaar kreeg. Voor de belastingdienst moet je al jouw uren tellen en soms vergeet ik dan dat ik muzikant ben. Dat wanneer ik liedjes schrijf, ik ook gewoon aan het werk ben. Dus ik  dacht ‘Fack it, ik ga gewoon muziek maken’. Toen kwam ik met die riff en die hook: “I’m having the best time...” Ik voelde me toen alleen helemáál niet zo goed.” Dit is Bongloard in optima forma: een krachtmeting tussen vreugde en venijn op het scherpst van de snede, samengebald tot een vlammende kanonskogel van een song. 

  

Do you think you’re ready? Dat zijn we stiekem nooit helemaal, maar Bongloard geeft op DYTYR? in ieder geval een intensieve en luide handleiding Rollen met de Klappen – en het werkt als een tiet!

More news