The Veils kondigen nieuw album 'Asphodels' aan en brengen de eerste single uit

Dit zevende album van de band voelt heel persoonlijk en is een moment van zelfreflectie voor de band. De Engels-Nieuw-Zeelandse band, met lead-zanger en songwriter Finn Andrews, geeft ons alvast een voorproefje van wat er gaat komen met het nummer ‘The Ladder’. Het nieuwe album 'Asphodels' verschijnt op 24 januari via V2 Records.

"Na bijna twintig jaar alleen maar liedjes te hebben geschreven over liefde en dood, is het fijn om eindelijk iets te schrijven over DIY gereedschap. Dit is helaas maar deels waar, want uiteindelijk gaat het nummer natuurlijk weer over liefde en dood," zegt zanger en songwriter Finn Andrews.

Het nummer ‘The Ladder’ is geïnspireerd door de bijzondere en mysterieuze schilderijen van Jheronimus Bosch, die vaak ladders schilderde als symbolen voor het verkennen van de geest. Andrews legt uit: "Het gaat over de wens om de chaos van onze wereld te overstijgen. Maar laat dat je niet ontmoedigen, het is ook een vrolijk nummer."

De strijkinstrumenten zijn gemaakt om te klinken als een extra lid van de band, en niet zomaar iets dat er bovenop is gelegd. Ze bewegen mee met de band en zijn een belangrijk onderdeel van de plaat. Andrews zegt: "Dit doet me denken aan de oude platen die ik als kind luisterde, toen de band samen in één kamer rond een microfoon speelde."

Het debuutalbum van The Veils, ‘The Runaway Found’, werd vorig jaar 20 jaar oud, wat bij Finn Andrews voor wat angst zorgde. "Ik voel dat dit album het resultaat is van een nu behoorlijk lange carrière in de muziek," zegt Andrews. "Na je zevende album, net als als je 40 wordt, moet je gewoon stoppen met tellen. Ik heb veel geleerd onderweg, en dat is eigenlijk het hele idee. Ik heb alles samengebracht in deze negen nummers."

Het album heeft zijn naam van de Asphodel, een bloem uit de Griekse mythologie die met de Onderwereld wordt geassocieerd. In zijn teksten haalt Andrews meer inspiratie uit dichters zoals Federico García Lorca, Ted Hughes of Louis MacNeice, dan uit traditionele rock- en popsongwriters. De samenwerking met strijkarrangeur Victoria Kelly is ook erg belangrijk voor het album. Net als bij het vorige album, ‘…And Out Of The Void Came Love’, helpt Kelly veel om de liedjes tot leven te brengen.

More news